Burne 1920e

8.12.2018.

Burne 1920e, džez muzika, čarlston

Burne 1920e su nam posebno privlačne zbog čarlstona, pojave flaperki i specifične mode oblačenja.

1920. žene dobijaju pravo glasa na celokupnoj teritoriji SAD. Smatra se da je pokret borbe za ženska prava uticao na modu. Odeća postaje ležernija i prijatnija za nošenje, uvode se neki delovi muške garderobe u žensku i koriste se prijatniji materijali.

Nakon Prvog svetskog rata statičnu žensku figuru zamenila je energična flaperka. Korseti izlaze iz mode, a početak rata ubrzao je kretanje ka slobodnijoj i jednostavnijoj odeći.

Igranke po čitavu noć i trke automobila postali su novi trendovi koji su zastupali mladost, modu i zabavu.

Flaperke su žene dvadesetih, slobodne i sklone uživanju i zadovoljstvima, žene koje su odbacile tradicionalne moralne standarde pre svega kroz preuzimanje „muških“ aktivnosti poput pušenja, konzumiranja alkohola, noćnih izlazaka i vezivale su se uz sve popularniju džez muziku i čarlston ples. Sam naziv potiče od engleske reči to flap (mahati) kako su se i opisivali plesni pokreti. One skreću pažnju ne samo svojim ponašanjem već i izgledom-kratko ošišane, u kratkim haljinama i golih ramena sa cigaretom u jednoj i koktelom u drugoj ruci.

1923. brodvejska predstava Runnin’ Wild uvodi popularnu čarlston muziku i ples.

Sklonost prema plesu određivala je izgled večernjih haljina. Haljine s perlicama, šljokicama, resama, perjem, dužine do kolena, spuštenog struka, glavni su odevni predmeti koji se povezuju sa burnim 1920-im godinama. Dužina suknje je varirala, podizala se i spuštala, ali najkraća je bila tokom 1927. godine.

Čarlston kao ples bio je najpopularniji između 1926. i 1927. godine. Njegovoj popularnosti je doprinela i Prohibicija koja je branila točenje alkohola, ali je moderni mladići i devojke ignorišu. Flaperke igraju po celu noć uz džez muziku u ilegalnim barovima, čime su izražavale svoj prezir ne samo prema nepopularnom zakonu nego i dotadašnjim društvenim konvencijama.

Čarlston je kasnije evoluirao u plesni stil koji je danas poznat kao Lindy Hop.