Ime mu je Balboa

5.4.2019.

Ples balboa

Balboa jeste, Roki nije.

Balboa je ples i to gotovo jedan vek mlad. Najraniji poznati snimci balboe datiraju još iz daleke 1938. godine, međutim sam ples je nastao tokom 20-tih godina prošlog veka. U pitanju je partnerski ples u zatvorenoj poziciji, a pleše se uglavnom uz brzu swing muziku. Balbou je moguće plesati i uz umerenije ritmove, dok, ako se pleše uz sporiju muziku, postaje slow-bal. Ako ste nekad imali prilike da slušate gypsy swing, uživali ste u muzici uz koju se balboa vrlo često igra. Vrući jazz kome je kumovao Django Reinhardt danas je neizostavni deo balboa plejliste.

Ovaj ples karakterišu sitni koraci i osim što je, poput svakog plesa, dobar za zdravlje, još je i ekonomičan. Jer balboa plesači ne zauzimaju mnogo prostora. A upravo zbog pozicije gde se partneri oslanjaju grudima na grudi (u pitanju je nešto drugačije držanje od npr. tango zagrljaja) i koraka koji moraju biti mali kako bi se bilo u ritmu u brzoj pesmi, balboa često deluje koliko zabavno, toliko i misteriozno slučajnom posmatraču.

Rođak sa zapada

Za razliku od danas najpopularnijeg swing plesa lindy hopa koji je nastao na istočnoj obali Sjedinjenih Država, balboa se rodila u Kaliforniji.

Možda je to bilo karakteristično za datu epohu ili je jednostavno muzika swing ere bila toliko dobra, tek, plesne dvorane Južne Kalifornije bile su krcate. U takvim uslovima nije bilo mesta figurama koje su tražile puno prostora, a još manje akrobacijama; dok je i jedno i drugo bilo svojstveno neukrotivom lindy hopu-u. Plesači koji su dolazili sa različitih strana donosili su korake ili plesni stil koji je bio u modi u njihovom mestu. Tako je balboa iznikla kao nekakav kolaž. I zbog toga ju je bilo teško objasniti, prepričati. Da bi se balboa razumela, mora da se doživi.

Jedan od danas najvećih poznavalaca balboe, swing plesač i instruktor Peter Loggins pričao je kako je dugo pokušavao da "skine" korake od oldtajmera, začetnika ovog plesa, posmatrajući ih dok plešu. Jer kada ih je prethodno upitao da mu pokažu kako se balboa igra, rekli su mu da ne umeju, te da je najbolje da sedne i posmatra.

Na nastajanje balboe uticali su svi prethodno spomenuti uslovi, ali jedno nije. A to su striktna pravila. Za razliku od dvoranskih plesova, balboa je prošla kroz nekakvu organsku evoluciju, nije bilo rigoroznih okvira, a časovi na kojima se mogla učiti nisu postojali. Njeno "pakovanje" u tzv. okvire se javlja tek 1954. kada je zaradila dve stranice u jednom priručniku za plesače. Ples oslobođen stega znači slobodu, ali i odsustvo organizovanog i planiranog prenošenja znanja. Taj život u trenutku uživanja u plesu u dupke punoj sali pokraj okeana imao je sigurno svoje čari. Međutim, zbog toga je balboa ubrzo nestala sa plesnih podijuma skoro u potpunosti.

Nova era balboe

...jer bi renesansa zvučala možda malo pretenciozno.

Priča se da su oldtajmeri toliko podmazivali đonove cipela voskom da ovi drugi - swing plesači, nisu smeli da prelaze preko dela dvorane na kojem se balboa plesala. Jer je bilo suludo klizavo i opasno. Tako da, ako bi se našli na istom mestu, jedna polovina sale bila je namenjena balboa plesačima, a druga svima ostalima.
Nisu se mešali, a balboa se u originalnoj swing eri nije vodila kao swing ples. Međutim, kada su swing plesovi nanovo otkriveni, a pod tim se najpre misli na lindy hop, i ona je došla u paketu.

Bilo kako bilo, balboa je ponovo otkrivena 80-tih godina prošlog veka. Stasali su novi plesači koji su ovaj ples oživeli, mlade oči koje su balbou posmatrale na jedan svež način. A još uvek je bilo na sceni i onih oldtajmera koji su balbou izmaštali. Ta kombinacija različitih pogleda, doživljaja, kao i vremena koje je u međuvremenu prošlo, proizvela je balbou koju mi danas poznajemo i plešemo.

Danas se balboa pleše na svim kontinentima i polako postaje prisutna na gotovo svakoj plesnoj swing sceni.

Ako vam ovaj ples zvuči zabavno, ne propustite šansu i oprobajte se u balboi već za koji dan. Više o događaju.

Piše Dubravka Žamac