Nestašni Summer Jamboree

10.9.2019.

Festival Summer Jamboree

Ovo nije još jedan plesni festival

Piacere, Summer Jamboree!

U Senigaliju smo stigli u predvečerje. Suncobrani boje vanile i limončela miruju na plaži, a tek poneka morem zavedena duša gazi put plićaka.
"Gde je muzika?", pitam dok raspremam plesne cipele iz kofera i virim ka plaži kroz vrata terase.
"Sve se dešava u starom gradu", dopire do mojih ušiju glas iskusnih jamboreeovaca. A posle celodnevnog puta ionako je vreme za picu. I za pokret ka centru zbivanja.

Shvatate gde ste došli čim zakoračite na ulicu. Sa izuzetkom nekoliko modernih građevina, duž glavnog bulevara novog dela grada hoteli, kafei, pa čak i nijanse pod konac poređanih suncobrana podsećaju na moderne italijanske sapunice, a smeštene u period poznih 50-tih. Američki diner vrvi od ljudi, dok poneki uglancan chevy u bojama sladoleda ponosno pozira u slanom na njuh jadranskom sumraku. Ovo već obećava, čini se. La Dolce vita, stižemo!

Snovi od rock'n'roll-a

Svojim dvadesetim izdanjem je Summer Jamboree festival označio dve decenije slavljenja američke kulture 40-tih i 50-tih godina, zagrevajući već usijalu avgustovsku atmosferu u starom gradu i duž plaže nevelikog mesta punih 12 dana. "Nije stvar u tome da se trudimo da živimo kao da su 50-e”, neko je rekao. “Štos je u tome da od onoga što nam se iz tog perioda sviđa uzmemo najbolje i obogatimo svoj život. Da živimo stilom koji nam se dopada.”

Jamboree zaista jeste manifestacija toga. Kao set holivudskog filma, možda konvencija iluzornih ili pak san od rock'n'roll-a koji se živi na javi, svako će u ovom festivalu naći ono što traži.

Havajske košulje, old school šmekeri, pin-up devojke, tropsko cveće u kosi, žiponi i tufne, šeširi, umetnost tetovaže i eksplozija boja su prizor koji okružuje. Ritam boogie-woogie-ja, rockabilly-ja, r'n'b-a, doo-woop-a i swing-a je svuda. Muzika, naravno, ne dopire samo sa bina. A ima ih. Od glavne bine na Foro Annonario, gde pod arkadama koje okružuju trg možete odmoriti u jednom od brojnih kafea dok uživate u koncertu, do bine u vrtovima Rocca Roveresca tvrđave iz 15. veka. Pomalo udaljena (makar prva dva dana dok vam se mapa ne ucrta u rasplesani um) je bina na trgu Giuseppe Garibaldi. Javna je tajna da podijum pred ovom binom (a plesni podijum se nalazi pred svakom od njih) pohode najbolji plesači, a žurka se ponekad oduži i posle planiranog vremena.

Svake večeri na svakoj od bina nastupaju vrsni muzičari, a između živih nastupa za zabavu su zaduženi brojni DJ-evi. Od 18h pa sve do 1h u noć, muzika je svuda i bez pauze. Lagana šetnja kroz Senigaliju vraća u neka davna vremena. Okruženi ste vintage kadilacima, a razigrani zaljubljenici đuskaju na svakom ćošku (i barovi i restorani učestvuju u ovom iskustvu vrteći muziku u svojim lokalima).

Sve je kao što se kaže u jednoj poznatoj pesmi - zemlja pleše. I to doslovno.

Ipak, imajte u vidu: ovo nije još jedan plesni festival. Najpre je muzička svečanost, proslava određenog stila života, za sve one koji u ovim ritmovima uživaju bilo da su plesači ili ne. No, Summer Jamboree nudi i plesni kamp u okviru koga se nude časovi svega što danas smatramo swing plesovima, od boogie-ja, preko lindy hop-a do balboe i solo jazz-a. Za plesni kamp se dodatno prijavljujete, a nije nužan deo Jamboree iskustva.

Dubravka na festivalu Summer Jamboree

The hottest rockin' holiday on earth

…zvanični je moto festivala. Vruće je i rockin' je i more je, tako da da; i više je nego tačno. A kako je program bogat u svakom smislu, valjalo bi da se što lakše snađete i što više uživate. Postarajte se da već prvog dana uzmete mapu događaja sa info pulta (kojom, kad je otvorite, možete prekriti trpezarijski sto za šestoro) i bacite se na biranje onoga što vam najviše paše.

Tokom dana se možete opustiti na plaži i u moru (izuzetno pogodnom za vežbanje bounce-a jer je plitko koliko god da vam obala deluje daleko), ili pohađati časove plesa. Ako vam je do plesnjaka kad upeče zvezda, organizatori i za to imaju rešenje. Dejt kod Mascalzone-a, u pravom beach baru uz osvežavajuća pića i DJ-eve koji neumorno vrte muziku, dobar je izbor.

Ako ste, kad ste se iskupali, zrihtali i krenuli put centra spremni za noć r'n'r-a i swinga, shvatili da ste gladni - ne očajavajte. Pored svog muzičkog užitka, Jamboree nudi i onaj koji povećava struk i sužava novčanik. Naime, u zoni klope ima svega. Od voćnih salata i morskih plodova, do pohovane mocarele i hamburgera. Bogata je i ponuda koktela. Od Tiki, u skladu s tematikom do onih u skladu s geografijom. Preko Americana i Negronija, malo gorčine dobro dođe kao kontrast ponudi brojnih poslastičarnica.

Šoping je ovde posebna stavka. Od pravih vintage komada, do nove odeće inspirisane minulim decenijama, sve je dostupno. Plesne cipele, aksesoari, izazvaće vašu samokontrolu. Jer da zaboravite keš kod kuće, nije rešenje. Iako su u pitanju tezge, svuda prolazi i plastika.

Za oko ponoći - festival baš po ukusu

Iako je krojen kao omaž rock'n'roll kulturi, Summer Jamboree je festival koji odgovara raznolikim muzičkim ukusima. Svako izdanje ima specijalne goste čiji rad pripada različitim žanrovima. Tako je ovog puta najveća pompa pratila grupu Los Lobos i njihov nastup na tzv. havajskom žuru koji se tradicionalno događa na 'velvet' plaži. Uz hitove poput Come on, let's go i neizbežnu La bambu, lud provod je bio zagarantovan.

Za ljubitelje swing zvuka, posebna poslastica je bio koncert Alexa Mendhama i njegovog plesnog orkestra u La Fenice teatru. Probuđeni duh 20-tih i 30-tih godina prošlog veka u big band maniru uz nastup Betsy Rose, plesačice burleske, došli su kao twist pomorandže na ohlađeni koktel.

A za sve one kojima muzika i ples do posle ponoći nisu dovoljni, tu je Rotonda, na dnu doka, a iznad mora. Kružna građevina, kako joj i ime govori, nastala je kao mesto za muziku i ples, baš u eri džeza. Za vreme festivala dočekuje plesače na afterparty-ju od 1 do 4 ujutru.

Najzastupljeniji su plesovi kojima su automatska podešavanja na bržem tempu pa bi valjalo da spremite svoja stopala za energični boogie ili usijalu balbou. Ako još niste sigurni kako, javite nam se. Upis na swing plesove je otvoren.

PRIJAVI SE

A onda možemo zajedno na sledeće putovanje jer Summer Jamboree je iskustvo koje se mora doživeti, priča dočarava samo deo ovog fantastičnog kolaža.

Piše Dubravka Žamac

Video i plakat su oficijalni materijal Summer Jamboree festivala

Summer Jamboree ilustracija