Šešir-Modno oružje i ukras

24.12.2018.

Šešir

Šešir ima moć i neprolazni šarm. A za mnoge swing plesače je daleko više od modnog detalja. On je neotuđivi deo ličnog stila.

Iako se poslednjih godina sve više nose šesiri, navijamo za to da ih viđamo još češće na glavama naših sugrađana. Mada se situacija za ljubitelje ovog modnog dodatka menja nabolje, želimo da podržimo kulturu nošenja šešira. A u okviru te kulture, oni znače mnogo više od pukog ukrasa.

U nastavku vam donosimo već "odležali" tekst posvećen šeširima, objavljen u časopisu Bazar, u broju 1237, 12. oktobra 2012.
Jer nije na odmet podsetiti se.

Piše Dubravka Žamac

Modno oružje i ukras

Sve se prelama preko šešira. On je mali znak koji svedoči o velikim promenama u društvu. Nijedan odevni predmet nije tako često volšebno nestajao pa se opet pojavljivao, dok su drugi samo menjali oblik. Ništa ne privlači pažnju kao ekstravagantan ukras na tuđoj glavi.

"Nakrivi šešir - ugao je stav" Frenk Sinatra

Poznato je da je s nestankom prave građanske klase naglo nestalo i šešira.
Da li vas zanima šta se to desilo sa kulturom nošenja šešira u ovom našem modernom okruženju i zašto još ima onih koji se čude kada ga ugledaju na nečijoj glavi, pogotovo ako se radi o ekstravagantnijoj verziji?
Istini za volju, šešir je veoma značajan predmet koji pravi razliku u kulturi odevanja, a to što se o njemu nedovoljno priča, najpre kod nas, najviše govori o nama. To je stvar sociologije na širem, odnosno psihologije ba ličnom nivou. Ovo je suvi ostatak definicije u koju se usuđujemo da verujemo pošto "ispare" svi oni dodaci koji slikovitije opisuju ovaj asesoar.

Crtež devojke sa šeširomOvaj odevni predmet pravi razliku i izdvaja pojedinca iz gomile. Hajde da se ovoga puta zadržimo na relaciji dama - šešir. Moguće je da se na jednom skupu nađu dve žene u istim haljinama, ali dva ista šešira teško, pogotovo ako biramo one prave, ručno rađene. Šešir transformiše i oblikuje odevanje, on je akcenat u jeziku mode. Možemo reći da je prisutan kroz čitavu istoriju. Još u drevnom Egiptu korišćene su kape, dok je u Rimu šešir bio simbol slobode i nosio ga je samo čovek koji je imao takav status. Ovo će zazvučati ironično u našoj sadašnjosti. Naime, u vreme kada verujemo da smo slobodni i samostalni, u ovom slučaju modno, mi živimo u polju optičke varke.

Opšte odevno uniformisanje i (ne)modno unijaćenje zalepilo je na šešir etikete "čudno" i "retko". Pogledajte samo oko sebe, novija istorija nam je "ukrala" šešire. Zapravo, istorija nema ništa s tim, sami smo ih sebi uskratili. Međutim, jedno je tačno - novo doba se plaši šešira. Osnovna definicija kaže: šešir je odevni predmet kojim se pokriva glava, a nosi se kao zaštita od nepogoda, iz ceremonijalnih ili religioznih razloga i kao modni dodatak. U prošlosti je bio znak određenog socijalnog statusa. A doba komunizma uvelo je nova merila - šešir je simbolisao buržoaziju i stoga je postao ozloglašen i gledan s negodovanjem. Ništa ne "bode" oči kao šešir kad se smatra da je on nepodoban.

"Odevanje ima moralni uticaj na ponašanje ljudske vrste." Da li to ima veze sa šeširima ili ne, tek istinitost ove rečenice upućuje nas na ono što, kao, nismo znali. I slavni Kristijan Dior isticao je značaj šešira u procesu formiranja kulture odevanja i emancipacije rečima da bez njih ne bi bilo civilizacije.

Ovo ne znači da bi svi trebalo da dohvate prvi šešir i stave ga na glavu. Sigurno je da ima onih koji ne vole da ih nose, što takođe doprinosi različitosti. Ta je različitost, na svetskom nivou, krčila svoj put u šezdesetim godinama prošlog veka. Žene su skinule šešire kao znak oslobađanja, što je u datom trenutku sigurno imalo prednosti kao podrška u evolutivnom razvoju mode jer je prekinulo jedan određeni način odevanja. Međutim, već se u drugoj polovini sedamdesetih ponovo vraćaju kape i šeširi, manji i diskretniji, kao i oni sa širokim obodima. Značajni su koliko i dobre cipele i kvalitetna torba. "Ako se žena pobuni protiv cipela s potpeticama, trebalo bi da povede računa da to uradi s veoma pametnim šeširom", rekao je Džordž Bernard Šo.

Šešir je, razume se, važno modno "oružje" i ukras. Uvek ih je bilo na revijama, u većoj ili manjoj meri, ali kako to da su od predmeta iz nivoa svakodnevice postali artefakti ravni raritetu? Na širem planu i van domaćih okvira, svake sezone sve su zastupljeniji, a mi i dalje kasnimo. Da li je reč o nerazumevanju, nepoznavanju kulture šešira, strahu od individualizacije... A možda nam je iz prethodnih decenija i ostala navika da ne nosimo šešire. Elsa Šapareli, dama koja je ostavila neizbrisiv trag na modnoj sceni i poznata je, između ostalog, po svom šeširu - cipeli, rekla je da je u teškim vremenima moda uvek drska. Možda je onda ovo dobar momenat da se odvažimo i živnemo.

"Budući da nam je sve u glavama, bilo bi bolje da ih ne izgubimo", kazala je Koko Šanel. Zato su tu šeširi, slatka zaraza kojoj se treba prepustiti.