it don't mean a thing if it ain't got that swing

Swing ples

Sving ples označava grupu plesova koji su nastali kao odgovor na sving muziku iz 1920-ih, 1930-ih i 1940-ih godina (lindi hop, čarlston, bluz, šeg, balboa), ali uključuje i druge plesove koji su se razvili nakon 1940 (rokenrol, džajv, bugi-vugi...).

Želite da naučite swing plesove od nule?

Ovo je kurs za vas! Nije potrebno nikakvo plesno iskustvo, nije potrebno da dođete sa partnerom/partnerkom. Pogodan je za sve generacije i uzraste. Ako volite ritam sving džeza ili rokenrola, onda je Swing 'n' Roll pravo mesto za vas! Prvi čas je besplatan.

Ovaj kurs obuhvata plesove Lindy Hop, Charleston, Solo Jazz i Boogie Woogie. Časovi se održavaju dva puta nedeljno po sat vremena. Dođite, vidite, zaplešite.

PRIJAVI SE

Kratka istorija swing plesova
Kada i gde je nastao?

Istorija počinje sa sving erom 1920-ih i 1930-ih godina u Americi, kada su big bendovi preuzeli pop kulturu. Sa ovim novim zvukom razvio se novi ples, različit od bilo kog prethodnog plesa, slobodan i potpuno moderan. Muzičari i plesači podsticali su jedni druge na inovacije i improvizacije i tako su se uzajamno razvijali i ples i muzika. Sving ples je širok termin koji opisuje razne partnerske plesove koji su se razvili od 1920-ih godina do danas, uglavnom se plešu uz džez muziku. Nastao je na ulici kao društveni ples koji se plesao i solo i u paru, a koji su mladi ljudi izvodili uz tada popularnu muziku.

Swing muzika

Nakon pada američke berze 1929. i perioda poznatog kao Velika depresija, došlo je vreme da se zaustavi rasizam. Na tom putu bila je džez muzika koja je donela veliku promenu američkoj kulturi, uvodeći sving koji je bio široko prihvaćen među belcima.

Beni Gudman (Benny Goodman) poznatiji kao „kralj svinga“ je klarinetista i osnivač prvog džez benda koji je bio rasno mešovit. Jedan je od prvih belaca koji se usprotivio rasnoj segregaciji. Da nije bilo njega nikada ne bi bilo ni svinga ni ere velikih bendova. Američki nacionalni radio proglasio je Gudmanovu kompoziciju „Sing, sing, sing“ za jednu od 100 najvažnijih američkih muzičkih dela.

Predstavnici sving džeza su: Djuk Elington (Duke Ellington), Kaunt Bejsi (Count Basie), Beni Gudman (Benny Goodman), Glen Miler (Glenn Miller), ... Bitnu ulogu imao je Luis Armstrong, čija je improvizacija uticala na mnoge džezere poput Kab Kaloveja, Dizi Gilespija, Bing Krozbija itd., da bi se stil proširio i na vokaliste kao što su Ela Ficdžerald (Ella Fitzgerald) i Bili Holidej (Billie Holiday).

Popularnost sving muzike opala je tokom II svetskog rata, ali je imala veliki uticaj na stvaranje novih stilova poput: džamp bluz, ritam i bluz, bibop, rokenrol, kantri i fank. 1950e su ostale upamćene po nastanku rokenrola (rock 'n' roll) koji je nastao zahvaljujući džez i bluz muzici.

Svaki aspekt svinga je toliko uzbudljiv i bogat da mu nećete moći odoleti. Magija svinga je u dobroj energiji koja opušta, veseli i pokreće sve oko sebe. Ako ste u potrazi za dobrim provodom i želite da naučite uzbudljive plesove, pridružite nam se!