lindy hop - prvo skoči pa reci lindy hop

Lindy Hop

Lindy Hop je društveni ples koji sadrži elemente samostalnog plesa i plesa u paru. Dozvoljene su improvizacije, a što su plesači iskusniji i improvizacije su bogatije. Spoj je mnogih plesova, ali najviše je nastao pod uticajem jazz stepa i čarlstona. Lindy hop je duboko muzikalan i kreativan ples koji može biti spor i elegantan ili brz i energičan. Ako volite da improvizujete i da se igrate u plesu i ukoliko volite razne brzine plesa, lindy hop je ples za vas.

Želite da naučite lindi hop od nule?

Ovo je kurs za vas! Nije potrebno nikakvo plesno iskustvo, nije potrebno da dođete sa partnerom/partnerkom. Pogodan je za sve generacije i uzraste, zato zgrabite svoje patike i svratite u Swing’n’Roll. Prvi čas je besplatan.

Ovaj kurs obuhvata, pored lindi hopa, čarlston i solo džez. Časovi se održavaju jednom nedeljno u trajanju od sat vremena. Naša preporuka je da krenete na oba plesa (Lindy Hop i Boogie-Woogie), ali je na vama da izaberete opciju koja vama odgovara (dobijate popust ukoliko upišete oba plesa).

PRIJAVI SE

Kratka istorija Lindy Hopa
Kada i gde je nastao?

Lindy Hop zauzima centralno mesto u grupi sving plesova. Nastaje krajem 1920-ih i početkom 1930-ih godina u Harlemu, u Njujorku, u periodu kada su big bendovi svirali hot džez i sving džez po noćnim klubovima. Muzičari i plesači podsticali su jedni druge na inovacije i improvizacije i tako su se uzajamno razvijali i ples i muzika.

Kako je ples dobio ime?

Ples je dobio ime Lindy Hop u periodu kada je avijatičar Čarls Lindberg izveo prvi let preko Atlantskog okeana i sleteo u Francusku u maju 1927. godine. Jedna od priča kaže da se to desilo jedne večeri kada je jedan reporter došao u klub u kome se plesao veseo i energičan ples. Bio je impresioniran pokretima i figurama koje su igrači izvodili. Pitao je lokalnog plesača Džordža Snoudena Šortija (George Snowden Shorty) kako se zove taj ples? Šorti, ugledavši novine na čijoj su naslovnoj strani bile vesti vezane za prvi let preko Atlantika i na kojoj je bio veliki naslov “Lindy Hops The Atlantic” (Lindi preskočio Atlantik), jednostavno je odgovorio Lindy Hop.

The Savoy

Dvorane za ples bile su veoma popularne u Njujorku tokom 1920-ih godina. Savoj u Harlemu bio je najpoznatija plesna dvorana, ne samo zbog svoje ogromne veličine, već zato što je bila jedna od retkih integrisanih klubova. Budući da su najveća imena u džezu bila afro-američka, svi plesači, i crnci i belci, okupljali su se u velikom broju da vide svoje omiljene izvođače, uključujući Duke Ellington, Cab Calloway i Count Basie. U Savoju i drugim plesnim dvoranama često bi se organizovala takmičenja u plesu i veoma popularni plesni maratoni.

Originalni lindi hop je polako izumirao dok se muzika menjala u bi-bap i rokenrol. Kako je porez na zabavu učinio da svirke big bendova uživo postanu skupa zabava i kako je snimljena muzika postala pristupačna, tako su se dvorane za ples smanjile, gužve u njima povećale i stil plesa se prilagodio novim uslovima.

Savoj je zauvek zatvorio svoja vrata 1958. godine, ali lindi hop je oživeo tri decenije kasnije.

Danas se lindy hop pleše kao društveni ples, kao takmičarski ples i performans, na časovima, radionicama, festivalima, kampovima. Lindy Hop se oslanja na improvizacije plesača, što ga čini izuzetno zabavnim i uzbudljivim. Malo ko mu može odoleti! Pogledajte i sami procenite.