Malo plesa protiv stresa

3.2.2019.

Plesni parovi

Legenda kaže da sve što treba da uradimo jeste da obujemo svoje plesne cipele, a onda, nežno, lupnemo petom o petu i izgovorimo: nema mesta kao što je plesni podijum. Tada se, prema legendi, otvaraju novi plesni svetovi.

Doroti su njene čarobne cipelice vratile kući, a kada je u pitanju ples, nije neophodno da nas odvedu na neko drugo mesto. Savršeni plesni podijum možemo naći gde god da smo. Dovoljno je da pustimo svoju omiljenu pesmu i dozvolimo telu da se kreće. 'Pleši kao da te niko ne posmatra', lako je reći. Mnogi od nas žive u uverenju da ne znaju da plešu, da nisu dovoljno muzikalni. Međutim, leka ima, a on je u saznanju da svi mi plešemo od rođenja. Ples je u koracima dok šetamo parkom, u pokretima ruke dok brišemo prašinu sa police. Ples je dok kuvamo ili peremo zube. A ako dok to radimo pustimo i muziku, pa probamo da se krećemo u ritmu - sjajno! Plešimo zbog sebe i svog zadovoljstva. Jer ples umanjuje svakodnevni stres. A da li će i kada drugi videti kako to činimo, manje je važno.

7 razloga zbog kojih ćete poželeti da zaplešete

  1. Ples budi hormone sreće - Naučnici kažu da ples deluje na povećano lučenje endorfina i serotonina, hormona koji nas čine srećnima. Štaviše, to je dejstvo dugotrajno. Ne samo dok plešete, već i više sati pošto prestanete da đuskate, ostaćete u dobrom raspoloženju, poletni i radosni
  2. Čak i amatersko bavljenje plesom poboljšava držanje i ravnotežu
  3. Ples je dobar za fizičko zdravlje - utiče blagotvorno na cirkulaciju i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti
  4. Sjajan je i za mentalno zdravlje - poboljšava koncentraciju i pamćenje; smanjuje rizik od demencije
  5. Izgledaćete bolje - ples oblikuje telo, zateže mišiće i utiče na smanjenje težine
  6. Umanjuje stres i podiže nivo energije - bićete opušeniji i imaćete više snage i volje
  7. Na plesu ćete proširiti svoj krug poznanika i upoznati interesantne i pozitivne ljude

Nije li ovo dovoljno razloga da zaplešete već danas? Svaki ples je dobar, a tek swing...

Swing ples ili 'na čemu ste vi?'

Tup, tup, tup-tup-tup. Lupkaju cipelice i patike po drvenom podijumu. Na plej listi Benija Gudmana sledi Glen Miler, a onda Tomi Dorsi, pa Luj Armstrong. Plesači su nasmejani, kreću se u ritmu. Vrte se suknje punog kruga. Luj Džordan...evo ga Fets Domino. Trenutak je za predah. Prilazim baru da se osvežim. Pomalo iznenađen, čovek pored mene mi se obraća: 'A izvini, na čemu ste vi?' -'Molim?', trepćem u neverici, nisam sigurna da ga razumem. Možda samo nisam dobro čula. 'Rekoh, na čemu ste vi? Ovo je ludilo!', ponovi i nasmeja se. 'Mi smo na swingu', odgovorih kroz širok osmeh. Podijum me je već zvao natrag.

Čik probajte da mirujete!

Možda ste ljubitelj džeza ili rokenrola i planirate da krenete na ples, ali avaj! Niste do sad čuli da neko još uvek đuska uz vašu omiljenu muziku.

Izgleda da se do sada nismo sreli. Istorijski, ova muzika pripada nekim minulim epohama. Međutim, to ne znači da smo je prepustili prošlosti. Mi uz nju plešemo, ona nam je pokretač, strast, oaza, uteha i inspiracija.

Tup-tup-tup, tup, tup. To mi igramo lindi hop i bugi vugi. Dovoljno je lupiti petom o petu i magija počinje. Kada zakoračimo na podijum, delimo je sa drugima. Tako magija swing plesa istrajava.

Zgrabite svoje plesne patike i cipele i pridružite nam se! Kontaktirajte nas na 063 353 057 ili putem mejla swingplesbeograd@gmail.com. Nađite nas na društvenim mrežama (Facebook, Instagram) ili nam dođite u posetu (Dobračina 30b). Upis nove početne grupe je u toku! Prethodno iskustvo nije potrebno. Potrebna je samo dobra volja! Dobro došli :)

PRIJAVI SE

Piše Dubravka Žamac